Jani Kavilo

Koulutukseltani olen rakennusinsinööri. Opintojani olen täydentänyt ylemmän ammattikorkeakoulun tutkinnolla teknologiaosaamisen johtamisesta. Lisäksi olen opiskellut kauppa- ja liiketaloustiedettä. Taustani tulee rakentamisen ja infran toimialoilta, joissa olen vastannut projektien ja tulosyksiköiden johtamisesta. Valmennan ensisijaisesti Kuopion seudulla sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ammatillinen taustani

Työuraani voisi kuvailla monipuoliseksi, joka on painottunut teknisten tehtävien lisäksi talouden ja henkilöstön johtamisen rooleihin. Olen tehnyt kauan työtä projektien parissa, joten kuvailisin itseäni ensisijaisesti projektiliiketoiminnan ammattilaiseksi, jolla on myös vahva osaaminen esihenkilötyöstä.

Insinöörinä maailmani on monesti strukturoitu ja vahvasti aikaan sidottu. Minulla on kyky myös asettua valmennettavieni asemaan ja tuoda konkreettisia kehitysehdotuksia osaksi valmennusta. Sytyn erilaisista organisaatioiden muutosjohtamisen tarpeista sekä henkilöjohtamiseen liittyvistä kysymyksistä. Olen vahva sosiaalisissa tilanteissa ja minulta löytyy kykyä asettua erilaisiin tilanteisiin valmennusprosessin aikana. Valmennus voi käynnistyä hieman abstrakteillakin henkilöstön kehittämiseen liittyvillä päämäärillä, joita voimme täydentää vaikkapa tuottavuuden mittareilla. Pidän itseäni osaavana myös tuottavuuden kehittämiseen ja sen mittaamisen liittyvissä kysymyksissä.

Teen johtamisen valmentamista myös yhdessä vaimoni Siljan kanssa. Olemme taustoiltamme erilaisia, mikä voi tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden kehittää asioita useasta erilaisesta näkökulmasta käsin. Teknisenä ihmisenä voin katsoa asioita enemmän päämäärien kautta, kun taas Silja voi avata pedagogina, miten asioita voidaan vuorovaikutteisesti kehittää kussakin työyhteisössä.

Jani henkilönä

Henkilönä kuvailisin itseäni rauhalliseksi, päämäärätietoiseksi ja sopeutuvaiseksi. Tapoihini ei kuulu jäädä jumiin asioihin, jotka eivät edistä asiakkaan kehitystä, vaan löytää tapoja mennä eteenpäin, myös asiakkaalle sopivalla tavalla. Yhdelle sopii suoraviivaisempi lähestyminen, kun taas toinen toivoo laveampaa lähestymistapaa. Tiivistäisin tämän kyvyksi kuunnella asiakkaita heidän valmennustarpeissaan ja muuttaa se valmennusmetodeillamme päämääriin sidotuksi toiminnaksi.