Olen kokenut elämässäni, että mitkä tahansa tulokset ovat saavutettavissa varmemmin ja myös mielekkäämmin – yhdessä, kuin erikseen. Omassa ajattelussani olen monesti törmännyt harkitsevani kahden tai muutaman vaihtoehdon välillä, vaikka vaihtoehtoja ja lopullisia ratkaisuja tavoitteiden saavuttamiseksi olisi todellisuudessa käsillä paljon enemmän. Asiaa olen sanoittanut värien näkemisenä: näen vaihtoehdoista tyypillisesti mustan ja valkoisen, ehkä myös harmaan sävyt, mutta näenkö kaikkia värin spektrejä.
Kuinka näkisin kaikkia ja lopulta sitä yhteisten tavoitteiden kannalta ehkä parhainta vaihtoehtoa, jos katson asioita ikään kuin vain yhdestä perspektiivistä – itsestäni käsin.
Näen ehkä myös vain lopputuloksen, mutta en välttämättä sitä vaihtoehtojen kavalkadia tavoitteiden saavuttamiseksi, johon liittyy vahvasti myös muiden kanssaihmisten osallistamisen tarve.
Emme välttämättä tunnista itsekeskeistä ajatteluamme, jos katsomme asioita pelkästään omasta perspektiivistämme. Ajattelemme pahimmillaan ajatustemme tai näkemiemme vaihtoehtojen olevan ainoa ratkaisu tai oikea totuus. Tämä korostuu erityisesti pitkän työuran kohdalla, kun ammatillinen maturiteettimme on noussut korkealle ja ajatuksemme valtaa mieleemme ohjelmoidut skeemat, käytännössä jo koeponnistetut toimintamallit. Lopulta toimimme ehkä itse ja myös ohjaamme muut toimimaan ilmeisellä tavalla: ”näin tämä on aina tehty ja tullaan tekemään”. Ehkä mukavuuden halu myös valtaa kokeneiden ammattilaisten toimintatavat. Toisaalta vastaavasti nuorilla ammattilaisilla ei välttämättä ole kehittynyt kykyä nähdä useita vaihtoehtoisia ratkaisuvaihtoehtoja ja siten valitaan se ilmeisin toimintapa tavoitteen saavuttamiseksi, joka on se ”koulussa opetettu ja toimialalla varmaksi todettu”. Tähän voi liittyä myös työssä menestymisen painetta, jolloin virheitä ei uskalleta tehdä tai ympäristön kulttuuri ei myöskään salli niiden tekemistä.
Egon syrjäyttäminen
Mutta mitä tapahtuisi, jos MINÄ johtajana rohkenen ohjaamaan ajatteluamme tietoisesti osallistamisen kautta? Mitä tapahtuu, jos MINÄ en valitsekaan sitä ilmeisintä ja usein myös helpointa vaihtoehtoa?
Voimmeko saavuttaa varmempia ja erilaisia tuloksia, jos MINÄ rohkenen tavoittelemaan päämääriämme uusilla tavoilla käyttämällä koko tiimin kapasiteettia?
Voisinko samalla myös itse oppia muovaamaan yhteistä ajatteluamme niin, että MINÄ johtajana voisin jakaa osaamistani enemmän yhteisten päämäärien saavuttamiseksi. Voisinko MINÄ jopa valjastaa ammattiosaamiseni koko työyhteisöä ja toimialaa hyödyttäväksi kehitysprosessiksi?
Todellisen tiimityön mahdollistaminen vaatii myös johtajilta sisua oman egon sivuuttamisesta: Voisinko MINÄ toimia työyhteisön parhaaksi antamalla erilaisille mielipiteille tilaa? Olisinko MINÄ hyvä johtaja, jos en yrittäisikään päättää ja ratkaista asioita itsekseni. Olisinko MINÄ jopa loistava johtaja, jos voisin aidosti pysähtyä kuuntelemaan tiimini jäseniä ja rohkaista heitä kokeilemaan asioita, tekemään jopa virheitä, joista voimme oppia?
Tiimityön supervoima
Aitoon tiimityöhön pohjautuvan toimintatavan aloittaminen vaatii ainakin rohkeutta, päämäärätietoisuutta, sitoutumista ja kuuntelun taitoa. Mutta se myös helposti palkitsee tiimityön uurtajat erilaisten vaihtoehtojen eli näkymien avautumisten ja päämäärien saavuttamisen kautta. Toisin sanoen: Olisinko itsestäni käsin kuitenkaan nähnyt nyt yhdessä valittua vaihtoehtoa tai saavuttanut näitä tuloksia yksikseni? Ilmeisenä pidetyt ratkaisut muuttuvatkin yhteiseksi iloksi ja sitoutumiseksi: ”ME yhdessä saimme tämän aikaiseksi ja opimme yhdessä tehdyistä virheistä!”
Näitä ja monia muita onnistumisia voit kokea, jos uskallat luottaa tiimityöhön ja olet valmis avaamaan ajatteluasi ja kykyäsi nähdä asioita. Uskallatko ottaa johtajana vastuun tiimityön mahdollistamisesta?
Ota yhteyttä kokeneeseen LMI-johtajuuskehittäjään, joka voi olla kanssasi ottamassa ensimmäisiä ratkaisevia askelia oman ajattelutavan muuttamisessa sekä päämäärien saavuttamisessa – luultavasti yllätyt, miten oman ajattelutavan muutos auttaa tavoittamaan henkilökohtaiset, mutta ennen kaikkea, tiiminne ja koko liiketoimintanne yhteiset päämäärät.
Jani Kavilo
LMI johtajuuskehittäjä